MNEXT: de brug tussen innovatie en samenleving

#Circulair

Binnen MNEXT werken we dagelijks aan de uitdagingen binnen de energie- en materialentransitie. De energie- en materiaaltransitie zijn verschillend in aanpak, maar hebben een gemeenschappelijke basis. De transities zijn nodig om de uitstoot van broeikasgassen die leiden tot klimaatverandering te beperken, een oplossing te vinden voor de beperkte en onzekere beschikbaarheid van grondstoffen, milieuverontreiniging en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen en een leefbare, weerbare en duurzame samenleving te realiseren. Uit onderzoek is gebleken dat 55% van de mondiale CO2 emissies is gerelateerd aan energiegebruik en 45% aan de producten en materialen die we als maatschappij gebruiken. Veranderingen in de productie en het gebruik van energie en materialen moeten daarom een belangrijke bijdrage leveren aan de omschakeling naar een klimaatneutrale, circulaire en emissievrije samenleving.

Concreet voorbeeld
Een concreet voorbeeld is het Mythic project. Waarbij het best beschikbare mycelium biocomposiet ontwikkeld wordt dat kan worden gebruikt als een circulair, biologisch afbreekbaar isolatiemateriaal voor de bouwsector. In recente onderzoeksprojecten is geconcludeerd dat mycelium-biocomposieten een groot potentieel hebben om traditionele, fossielgebaseerde thermische en akoestische isolatiematerialen te vervangen. Met Mythic zijn we weer een stapje dichter bij deze droom.

Waar zijn jullie trots op?
We hebben veel dingen binnen MNEXT om trots op te zijn. Hierbij enkele hoogtepunten:

  • Maxima liep tijdens Dutch design week over onze biobased vloer
  • Master MET gelanceerd, waar MNEXT inhoudelijk verantwoordelijk voor is. Mooie uitkomst van samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven
  • Opstart nieuwe lab aan de Korte Huifakkerstraat waardoor er een onderzoekslab ontwikkeld kan worden en waarmee we de onderzoeksactiviteiten en impact van het CoE verder kunnen professionaliseren.
  • Ambitie Avans en focus op 4 zwaartepunten met vier CoE’s (Perspectief in Gezondheid, Veiligheid & Veerkracht, Brede werlvaart & nieuw ondernemerschap, Materialen & energietransitie). Op weg naar kennisinstelling.
  • MNEXT heeft ook een initiërende en betrokken rol bij subsidieprojecten gericht op regionale ontwikkelingen en onderwijsinnovatie: JTF GreenECG, JTF FermiChem, Energie(k) onderwijs, RIF Energietransitie en meerdere Groeifondsen