De onbenutte kracht van sociaal kapitaal in publiek-private samenwerkingen
#Nieuws #Gast column
Adriaan Wagenaar
Adriaan is senior projectleider bij Platform Talent voor Technologie. In 2024 voltooide hij zijn master Open Innovatie aan de Open Universiteit met het onderzoek naar de invloed van sociaal kapitaal op het lerend vermogen en de innovatiekracht van publiek private samenwerkingen.
Publiek-private samenwerkingen (pps’en) laten zien hoeveel economische en maatschappelijke impact een goede samenwerking kan hebben, Toch laten pps’en ook vaak kansen onbenut in een samenwerking omdat de partners vaak slechts een klein deel overzien van hun sociale kapitaal, het beschikbare relatienetwerk. En van wat ze zien, schatten ze de waarde te laag in. Hoe komt dat?
Om de waarde te bepalen van je beschikbare sociaal kapitaal kun je kijken naar de formele kant, de kenniskant en de relatiekant van je relatie-netwerken. Uit mijn onderzoek blijkt dat sommige pps’en te veel tijd steken in formaliteiten, zoals afspraken over intellectueel eigendom, zonder dat dit gedragen wordt door een gemeenschappelijke visie. Anderen worstelen met taalverschillen: de ‘wetenschapstaal’ van onderzoekers botst vaak met de ‘businesstaal’ van bedrijven of de ‘onderwijstaal’ van scholen. Ook ontbreekt het vaak aan informele momenten om vertrouwen op te bouwen en elkaar écht te leren kennen.
Hoe benut je het sociale kapitaal beter? Ten eerste: ontwikkel een inspirerende gezamenlijke visie die richting geeft en de focus verlegt van individuele belangen naar een gedeeld doel. Ten tweede: werk aan een gemeenschappelijke taal en verbindende verhalen om begripsverwarring te voorkomen en bezieling te geven aan de samenwerking. Ten derde: investeer in vertrouwen door informele ontmoetingen, zoals het samen bezoeken van inspirerende events of het delen van ervaringen.
Maar bovenal, betrek burgers en kinderen bij de ontwikkeling en uitvoering. Deze generatie van Nu & Toekomst zal uiteindelijk de impact ervaren van de plannen van vandaag. Zij vormen in veel gevallen niet alleen de doelgroep maar vooral de ontbrekende partner in pps’en.
Pps’en die de waarde herkennen van hun sociale kapitaal kunnen samen grote uitdagingen aangaan. Zoals in een dorp, zit de kracht in wat we samen doen – en leren.