TechWise Twente
TechWise Twente verbindt technisch talent met de toekomst. Deze pps is een coöperatie waarin onderwijsinstellingen en bedrijven nauw samenwerken om mbo+ niveau opleidingen (op maat) te organiseren waar het bedrijfsleven (vooral het mkb) daadwerkelijk om vraagt. TechWise richt zich op de topsector High Tech Systems and Materials. Samen met haar partners heeft Techwise op verschillende manieren invulling gegeven aan een contextrijke infrastructuur. Hieronder een aantal concrete voorbeelden:
- Laser Applicatie Centrum/ Smart Welding Factory: een locatie waar mkb-ers leren over toepasbaarheid van nieuwe geautomatiseerde producttechnologieën ahv eigen cases
- REMO: state-of-the art apparatuur/machines doordat bedrijven eigen apparatuur & machines beschikbaar stellen
- Cobotpool (SMEOT): onderzoeken van toepasbaarheid van een cobot door een student die een cobot meeneemt naar de mkb-er (‘mobiele infrastructuur’)
Laser Applicatie centrum /Smart Welding Factory (LAC/SWF)
Vele mkb bedrijven willen aan de slag met digitalisering maar hebben geen goed beeld van wat daarvoor nodig is. Het Laser Applicatie Centrum helpt mkb-ers met advies, onderzoek, ontwikkeling en opleiding met betrekking tot moderne productietechnologie, lasrobotisering en ICT-oplossingen. Het LAC richt zich in het bijzonder op de lassende bedrijven in de metaalindustrie. Bedrijven komen hier met hun tekeningen en de specificaties van de lassen en vervolgens leren ze hoe robots (gecertificeerde) lassen volledig automatisch kunnen uitvoeren. Vervolgens kunnen bedrijven deze geautomatiseerde lastechnieken invoeren in hun bedrijf. LAC/SWF adviseert hen daarbij hoe dit te doen en leidt de medewerkers op. LAC heeft ook een eigen SWF software platform ontwikkeld in samenwerking met 11 lassende bedrijven in het Fieldlab Smart Welding Factory, dat zij licenseren aan hun klanten en zo inkomsten genereren. Daarnaast biedt het studenten een plek om af te studeren en om onderzoek te doen. Niet alleen medewerkers van bedrijven maar ook docenten worden hier opgeleid
LAC is gevestigd op de Gieterij in Hengelo (ROC van Twente) en is inmiddels uitgegroeid tot een verduurzaamde entiteit. Doordat het op het terrein van de ROC van Twente is gevestigd is het zeer toegankelijk voor studenten, die worden ingezet bij het verbeteren van de tekeningen die aangeleverd worden door de bedrijven en bij het bedienen van de robots. Tevens doen studenten onderzoek naar lastechnieken en lasconstructies op deze locaties. Het mkb maakt kennis met lasrobots die mogelijk interessant zijn om aan te schaffen en leren tevens hoe zij die lasrobot in kunnen zetten binnen hun bedrijf. Het LAC is een stichting dat opgericht is door de Universiteit van Twente als spin-off van de faculteit MS3 in 2003. Het SWF-platform is in samenwerking met 7 industriële-, en met 4 kennispartners ontwikkeld binnen het Smart Welding Factory Fieldlab met een subsidie van OP-Oost. De ROC Twente is een van de partners van LAC/SWF.
REMO
Een van de partners van TechWise Twente is REMO (Regionale Elektro en Metaal Opleidingen). Samen met het ROC van Twente bieden zij BBL-opleidingen aan op mbo niveau 2, 3 en 4 aan voor metaal, verspanen, mechatronica, elektrotechniek, installatietechniek en duurzame installaties. Als BBL leerlingen ben je twee dagen in de week aanwezig op het praktijkcentrum. De andere drie dagen werk je bij je lidbedrijf. Tijdens je opleiding is de student in dienst van REMO. Het is een vereniging van ruim 90 bedrijven en ruim 250 leerlingen.
Het unieke aan het praktijkcentrum is dat de aangesloten bedrijven eigen machines en apparatuur neergezet hebben. Studenten werken daardoor altijd met state-of-the-art machines/apparatuur. Het voordeel is dat de studenten al bekend zijn met de machines tijdens hun studie en daardoor snel inzetbaar zijn. Daarnaast werken de studenten ook aan het doorvoeren van verbeteringen op de apparatuur, die vervolgens weer door de bedrijven meegenomen kunnen worden in de volgende generatie van de machines/apparatuur.
Cobotpool
Een cobot of co-robot is een robot die bedoeld is om samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. Een cobot verschilt daarmee van andere robots, die ontworpen zijn om zelfstandig of met beperkte begeleiding te opereren. De kennis bij het mkb over wat de mogelijkheden zijn is nog vrij beperkt. Techwise heeft daarom meegedaan aan het project ROBOTAO van CoE TechyourFuture en SMEOT (één van de partners van Techwise). Het onderzoek was opgebouwd rondom de twee vragen: "Hoe ziet de toekomstige mens-robot interactie eruit in de productieomgevingen van de toekomst?“ en "Welke vaardigheden hebben de mens en robot daarvoor nodig?"
Echter het is ook belangrijk dat mkb bedrijven zelf kunnen onderzoeken of een cobot iets voor hen is en dat ze dat kunnen doen zonder dat ze eerst een cobot dienen aan te schaffen. Inmiddels zijn er twee succesvolle pilots gedaan door twee afstudeerders van Windesheim bij twee bedrijven, waarbij de studenten een cobot meegenomen hebben naar deze bedrijven (verspaningsbedrijf en een assemblage bedrijf) en een concrete business case hebben uitgewerkt voor hen. Er zijn nu plannen om een cobotpool te creëren zodat studenten met een cobot projecten kunnen doen bij de bedrijven zelf. Dit project wordt gedaan in samenwerking met IQ Boulevard uit Hardenberg en CIVON (pps in Gelderland/Achterhoek). Dit is een innovatieve vorm van een gedistribueerde contextrijke infrastructuur: een mobiele pool van apparatuur die op verschillende locaties kan worden ingezet om het mkb bedrijf de mogelijkheid te geven nieuwe technologieën/toepassingen/apparatuur te testen binnen het eigen bedrijf.
Digital Twin Academy (STODT)
STODT is de technische bedrijfsopleider gespecialiseerd in verspanen en meten, opgericht door en voor vakmensen. STODT beschikt over een hoogwaardig machinepark en een breed partnernetwerk en heeft een vestiging in Hengelo en Best. Samen met de bedrijven zijn ze een Digital Twin Academy gestart. Digital Twins (virtuele voorstelling van de een reële entiteit) is één van de belangrijkste technologieën van industrie 4.0 en de mkb bedrijven uit het netwerk van STODT willen hun algemene kennis- en expertiseniveau verhogen en digital twins in hun bedrijfsomgevingen testen en bestuderen. Het Digital Twin Academy programma wordt gefinancierd door CALL6 van het Interreg V-a programma van de Euregio Maas-Rijn en heeft STODT en heeft de betrokken partners in staat gesteld om apparatuur aan te schaffen waarmee 3D contactloos gemeten kan worden. Hierdoor is het mogelijk voor medewerkers van de mkb bedrijven, BBL en BOL studenten om kennis op te bouwen over de laatste stand van de techniek en dit vervolgens toe te passen. STODT biedt de bedrijven en de studenten niet alleen de mogelijkheden om opleidingen te volgen op state-of-the art apparatuur, maar ook om te leren met eigen business cases wat de toegevoegde waarde van de technologie en apparatuur is voor mkb bedrijven.