Versterken van ketens en ecosystemen
Focus op mkb
Maatschappelijke problemen zijn ‘wicked problems’. Dat betekent dat het een moeilijk definieerbaar probleem is waarvoor niet een eenduidige oplossing te vinden is. Er zijn vele partijen betrokken en er zijn vele onderlinge afhankelijkheden. Het is belangrijk dat de hele keten betrokken wordt in het vinden van oplossingen. Het mkb neemt een steeds belangrijkere rol in bij het oplossen van deze maatschappelijke problemen maar is helaas nog ondervertegenwoordigd in veel pps'en. De drie grootste blokkades voor het mkb om bijvoorbeeld te digitaliseren en te innoveren laten zich samenvatten door ‘niet weten, niet willen, niet kunnen’.
- Niet weten: mkb'ers die überhaupt nog niet op de hoogte zijn van de concrete voordelen die bepaalde technologieën, platforms, diensten of producten kunnen bieden.
- Niet willen: mkb'ers die wel op de hoogte zijn van de mogelijkheden, maar niet overtuigd zijn van de meerwaarde voor hun bedrijf.
- Niet kunnen: mkb'ers die weten van de mogelijkheden, overtuigd zijn van de meerwaarde voor hun bedrijf, maar op de een of andere manier niet bij machte zijn om een innovatieslag te maken.
Individuele pps'en kunnen meer samenwerken en hun krachten bundelen om meer mkb'ers te betrekken en zo de keten te versterken. Door een multisectorale, multilevel en multidisciplinaire aanpak kunnen ze het mkb meer bieden. Veel pps'en zijn nog veelal gericht op één sector, onderwijsniveau of discipline. De ecosysteem pps-en zijn er op gericht om deze silo’s met elkaar te verbinden.
Ecosystemen
‘Ecosysteem’ is een veel gebruikt woord maar het is niet altijd even duidelijk wat een ecosysteem is. In de onderstaande blokken zal stil gestaan worden bij wat een ecosysteem is, hoe je een ecosysteem bouwt en wat een orkestratiefunctie inhoudt. Alle partners dienen uiteindelijk een voordeel te halen uit de samenwerking maar dat kan ook betekenen dat je samen besluit om een stukje van je eigen autonomie op te geven om samen iets nieuws te creëren. Je moet het onderling eens worden wat je samen zult doen, waar ieder zijn eigen weg gaat en hoe je gezamenlijk leert en kennis deelt.
Wat is een ecosysteem?
Waar moet een ecosysteem aan voldoen en wat levert deze aanpak op?
Ecosysteem aanpak
Om te komen tot een ecosysteem pps is het van belang om een aantal stappen te doorlopen. Bekijk hier welke dat zijn.
De orkestratiefunctie
Welke rollen vervult de aanjager en wat is belangrijk om per partner te bepalen?
De Bowling Alley
Opschalen kan je vergelijken met bowlen. Je kunt een ecosysteem niet in een keer helemaal bedienen, dat doe je in stappen. Bekijk hier welke dat zijn.
Meten van impact – Theory Of Change
Een Theory of Chance (ToC) helpt bij het expliciteren van wat je wil bereiken, wat daarvoor nodig is, wanneer je wat gerealiseerd moet hebben en op welke aannames dat is gebaseerd.
Ook interessant
Monitorrapportage High-Impact Pps: Meerjarige impuls voor het opschalen van pps in het beroepsonderwijs
Hier vind je de publicatie van de eerste monitorrapportage van het NGF-programma 'Opschaling PPS'.
Ecosystem Types
In deze publicatie worden de grenzen en doelen van verschillende soorten ecosystemen beschreven.
Publicatie Centres of Expertise
In deze publicatie uit 2021 wordt de voortgang en de impact van de Centres of Expertise beschreven.
Samen werkt!
Een praktisch handboek voor ICT-bedrijven om succesvol samen te werken met het beroepsonderwijs.
Financieringsregelingen
Op zoek naar een regeling om je pps te financieren? Bekijk hier de mogelijkheden!
Bouwblok innoveren/onderzoeken
Op deze pagina vind je een beschrijving van hoe pps’en zich bezighouden met innoveren en onderzoeken.
Bouwblok netwerkvorming (ecosystem building)
De activiteiten zijn gericht op verbinden van de partners en het uitbreiden van het ecosysteem/netwerk met nieuwe partners.
Centres of expertise
Centres of expertise zijn samenwerkingsverbanden tussen hogescholen en het werkveld, met een scherpe focus op een maatschappelijke uitdaging. Lees hier meer!
Effectief functioneren van ecosystemen
Hoe functioneren ecosystemen in de context van pps? Katapult onderzoekt het! Lees hier meer over de onderzoeksopzet.
Groeifonds
Het Nationaal Groeifonds investeert miljoenen euro's voor samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio. Hier vind je meer informatie!
High Impact Pps'en (HIP's)
Vanuit het Nationaal Groeifonds zijn we in 2023 15 High Impact Pps'en van start gegaan. Gezamenlijk gaan zij nog meer impact maken. Hier lees je alles over deze HIP's.
Monitoring
Hier staat alle informatie over de monitoring van het programma Opschaling pps.
Nationaal Groeifonds
Vind hier meer informatie over het Nationaal Groeifonds.
Nationaal Groeifonds - Human Capital
Hier vind je meer informatie die hoort bij de handreiking die is samengesteld om aanvragers en uitvoerders van Nationaal Groeifonds initiatieven inzicht en inspiratie te bieden hoe eventuele human capital uitdagingen adequaat te adresseren in hun plannen
Onderzoeks- & Valorisatieprogramma
Hier vind je informatie over het Onderzoeks- & Valorisatieprogramma binnen het programma Opschaling pps.
Overzicht subsidies mkb-route in het hbo
Bekijk hier het overzicht van subsidieregelingen voor duaal scholen.
Rekenvoorbeeld Subsidie Opschaling verduurzaamde pps
Rekenvoorbeeld voor de financiele eindverantwoording van subsidieprojecten Opschaling pps in het beroepsonderwijs (via RVO.nl)
Samen Sneller Circulair
Inspiratie, kennis en netwerkkaart van en voor circulaire pps'en.
Werkende modellen
Om bestaande initiatieven te kunnen opschalen én om te voorkomen dat er elders vanaf nul gestart moet worden zijn de “werkende modellen” in kaart gebracht. Bekijk hier hoe jij ze direct toe kan passen.