Onderzoeks- & Valorisatieprogramma

Welkom op de pagina van het Onderzoeks- en Valorisatieprogramma uit het NGF-project ‘Opschaling pps in het beroepsonderwijs’. Dit programma heeft als doel om te onderzoeken hoe een pps in het beroepsonderwijs effectief en efficiënt kan verbeteren. Daarmee willen we de kennisbasis van Katapult versterken.

Het Onderzoeks- en Valorisatieprogramma bestaat uit drie pijlers: (1) kwantitatieve monitor, (2) kwalitatieve voortgangsanalyse (peer reviews) en (3) verdieping door onderzoek. De eerste twee pijlers zijn gebaseerd op bestaande methodieken en instrumenten binnen Katapult waar veel ervaring mee is opgedaan en die zijn doorontwikkeld, scherper gemaakt en beter zijn onderlegd voor het Opschalingsprogramma. 

Met de monitor halen we jaarlijks bij iedere High Impact Pps (HIP) informatie op over onder andere de inzet van middelen, de activiteiten die worden uitgevoerd en wat het bereik hiervan is geweest. Ook wordt gemonitord hoe effectief uitgevoerde activiteiten blijken te zijn in het realiseren van beoogde uitkomsten. Hiervoor wordt de HIP's gevraagd in beeld te brengen hoe de verwachtingen en resultaten van activiteiten zich tot elkaar verhouden in de ogen van hun mkb partners. Onze bedoeling van dit alles is om het zelfreflecterend vermogen van HIP's te vergroten en de voortgang en ontwikkeling nauwlettend te volgen, zodat hiervan kan worden geleerd en we ook uitspraken kunnen doen over de effectiviteit en impact van de interventies en acties van het programma.

Met de peer reviews wordt elke twee jaar de kwalitatieve ontwikkeling van de HIP's in kaart gebracht. Door het voeren van gesprekken met vele betrokkenen wordt per HIP een analyse gemaakt op verschillende thema’s aan de hand van een ontwikkelframework. Op basis van deze analyse wordt een spiegel voorgehouden en geadviseerd over kansen voor verbetering en ontwikkelpaden. De peer review is dus ontwikkelingsgericht en niet bedoeld om te oordelen over de prestaties. De uitkomsten zijn ook vertrouwelijk en alleen bestemd voor de HIP zelf. Wel worden nieuwe inzichten op programmaniveau gebruikt om te leren en te inspireren. 

Om de kennisbasis van Katapult te versterken willen we ook onze kennis verdiepen via onderzoek. De focus van onderzoek is het effectiever maken en opschalen van pps en kan alle aspecten beslaan die daarmee te maken hebben. We sluiten hiervoor aan bij vraagstukken die spelen in ons netwerk. Niet bij ieder vraagstuk hoeft nieuwe kennis ontwikkeld te worden. We zoeken daarom actief de verbinding met experts en proberen zoveel als mogelijk relevante kennis te ontsluiten en te verspreiden in ons netwerk. In de situatie dat het vraagstuk niet op te lossen is met de huidige kennis, gaan we aan de slag om nieuwe kennis te ontwikkelen. Hiervoor zoeken we sterk de verbinding tussen wetenschap en praktijk.

Meer informatie over de drie pijlers is te vinden in de blokken hieronder:

 

Ook interessant