Monitoring
Met de monitoring binnen het opschalingsprogramma PPS brengen we in kaart of de beoogde doelen bereikt worden en of de veronderstelde onderliggende mechanismen zich in de praktijk voltrekken zoals we hadden bedacht. Het monitoren draagt eraan bij dat [1] gedurende de looptijd van het programma bijgestuurd kan worden, via het kennis- en onderzoeksprogramma van Katapult, specifiek op de onderdelen waar de gewenste resultaten uitblijven, en dat [2] onderbouwd kan worden of de publieke middelen uit het Nationaal Groeifonds goed besteed worden.
Ten behoeve van de kwantitatieve monitoring is een monitoringsdesign ontwikkeld. In de Katapult aanvraag ‘Opschaling PPS’ is een Theory of Change uitgewerkt (zie hieronder), die hebben we als basis genomen voor het uitdenken van het monitoringsdesign.
Zo hebben we een lijst met te meten indicatoren opgezet. Deze indicatoren zijn vervolgens, met feedback van veel partijen, omgezet in vragenlijsten waarmee te meten op meerdere niveaus:
- Niveau de High Impact Pps (HIP);
- Niveau van de pps'en (die samen het consortium vormen);
- Niveau van de mkb'er als deelnemer in activiteiten;
- Niveau van bedrijf als vaste partner in het consortium.
De vragenlijsten zijn ontwikkeld in samenwerking met een klankbordgroep bestaande uit stakeholders van verschillende HIP's waarbij goed gekeken is naar de balans tussen wat we zouden willen weten en wat nog uitvoerbaar en werkbaar is. De conceptversies zijn vervolgens uitgebreid getest. De metingen worden met ingang van januari 2024 1x per jaar uitgevoerd. Elk najaar zullen de metingen daarnaast geëvalueerd en aangescherpt worden, wederom in samenwerking met een klankbordgroep.
Vragenlijsten op niveau van HIP (1) en pps (2)
De vragenlijsten voor HIP en pps volgen op de 0-meting die bij de subsidieaanvraag is ingediend, en worden elk jaar in januari uitgezet. De resultaten van deze metingen zullen geaggregeerd worden, dus het is belangrijk dat deze metingen op hetzelfde moment worden ingevuld. Het doel van de metingen is niet om deelnemers nu na het eerste jaar te beoordelen op huidige prestaties, maar om na 4 jaar te laten zien welke vooruitgang er is geboekt. Door op consistente momenten te meten krijgen we een duidelijk beeld van de ontwikkeling.
Opmerking: In het najaar zal de vragenlijst geëvalueerd worden op basis van de eerdere respons. Zoals gezegd doen we dat in nauwe samenspraak met een klankbordgroep, bestaande uit stakeholders van verschillende HIP's. Op basis van die evaluatie kunnen onderstaande formats mogelijk nog licht worden aangepast. De vragen uit de HIP-vragenlijst die betrekking hebben op Begroting en Middelen en Omvang (vraag 5 en 6 in het format) zijn daarnaast verplaatst naar de RVO-voortgangsrapportage om de administratieve lasten te verminderen.
Klik hier voor de vragenlijst voor de HIP
Klik hier voor de vragenlijst voor de pps
Eerstvolgende deadline: 31 januari 2025
Meten van impact op het niveau van de mkb'er (3)
De vragenlijsten waarmee impact op het niveau van de mkb'er te meten zijn specifiek bedoeld om de meerwaarde van de pps'en en de effectiviteit van hun activiteiten in kaart te brengen. Niet alleen omdat wij dat graag willen weten, maar ook omdat we vinden dat dat belangrijke sturingsinformatie is voor pps'en zelf! Dit gaat om een doorlopende meting, waarbij we elk half jaar de resultaten zullen analyseren en publiceren.
De afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan vragenlijsten en een online platform die het ophalen van feedback bij het mkb zou moeten faciliteren. Hier waren tevens een aantal HIP collega’s bij betrokken. Dit heeft geresulteerd in een platform waar mkb'ers na elke activiteit een korte evaluatie in kunnen vullen. Het merendeel van de HIP's zal gebruik maken van dit platform. Daarnaast heeft een aantal HIP's een eigen instrument ontwikkeld die beter past bij de eigen context. Die laatste mogelijkheid is er natuurlijk, onder een aantal voorwaarden.
Klik hier voor meer informatie over de verschillende meetopties en voorwaarden.
Klik hier voor meer informatie over de vragenlijst en het platform dat is ontwikkeld door Katapult.
Klik hier voor de vragenlijst mkb - activiteit
Eerstvolgende deadline: 31 januari 2025
Wat doen we met alle informatie?
De informatie wordt allereerst gebruikt om te kijken hoe het programma als geheel verloopt. Hiermee wordt gekeken of de doelen gehaald worden en waar eventueel bijgestuurd moet worden. De informatie wordt ook gebruikt als input voor evaluaties en adviezen die eens in de twee jaar plaatsvinden - in de vorm van tweejaarlijkse peer reviews per HIP én de tussentijdse evaluatie van het programma als geheel.
De informatie wordt ook gebruikt voor kennisontwikkeling en onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar wat er goed gaat en wat niet en waarom dat is met als doel de effectiviteit van pps'en en daarmee de impact van het programma helpen vergroten.
Tot slot dient de input uit de kwantitatieve monitor als ondersteuning van de voortgangsmeting door RVO. RVO vraagt de HIP's jaarlijks om een korte rapportage over de voortgang. Ter ondersteuning hiervan heeft RVO ook inzage in de kwantitatieve monitor van Katapult.
Ook interessant
Het vinden van financiering voor een publiek-private samenwerking kan een uitdaging zijn. Verschillende subsidieprogramma’s bieden kansen om projecten te ondersteunen, zoals innovatietrajecten, scholing of regionale samenwerkingen. Ben je op zoek naar een manier om je samenwerkingsverband te financieren? Kijk eens rond in de verschillende regelingen.
Monitorrapportage High-Impact Pps: Meerjarige impuls voor het opschalen van pps in het beroepsonderwijs
Hier vind je de publicatie van de eerste monitorrapportage van het NGF-programma 'Opschaling PPS'.
Ecosystem Types
In deze publicatie worden de grenzen en doelen van verschillende soorten ecosystemen beschreven.
How do social initiatives manage to scale? Finding balance between one-size-fits-all and couleur locale
Dit proefschrift onderzoekt hoe sociale initiatieven effectief kunnen opschalen om impact te vergroten in het Nederlandse sociale domein.
Publicatie Centres of Expertise
In deze publicatie uit 2021 wordt de voortgang en de impact van de Centres of Expertise beschreven.
Samen werkt!
Een praktisch handboek voor ICT-bedrijven om succesvol samen te werken met het beroepsonderwijs.
Template Monitorvragen Digitale Werkplaatsen
Hier vind je de template voor de monitorvragen van Digitale Werkplaatsen.
Financieringsregelingen
Op zoek naar een regeling om je pps te financieren? Bekijk hier de mogelijkheden!
Bouwblok innoveren/onderzoeken
Op deze pagina vind je een beschrijving van hoe pps’en zich bezighouden met innoveren en onderzoeken.
Bouwblok netwerkvorming (ecosystem building)
De activiteiten zijn gericht op verbinden van de partners en het uitbreiden van het ecosysteem/netwerk met nieuwe partners.
Monitoren van een werkplaats, hoe doe je dat?
Bekijk hier een voorzet over hoe je een werkplaats effectief monitort.
Centres of expertise
Centres of expertise zijn samenwerkingsverbanden tussen hogescholen en het werkveld, met een scherpe focus op een maatschappelijke uitdaging. Lees hier meer!
Effectief functioneren van ecosystemen
Hoe functioneren ecosystemen in de context van pps? Katapult onderzoekt het! Lees hier meer over de onderzoeksopzet.
Groeifonds
Het Nationaal Groeifonds investeert miljoenen euro's voor samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio. Hier vind je meer informatie!
High Impact Pps'en (HIP's)
Vanuit het Nationaal Groeifonds zijn we in 2023 15 High Impact Pps'en van start gegaan. Gezamenlijk gaan zij nog meer impact maken. Hier lees je alles over deze HIP's.
Impact
Hier staan de meest recente impactmonitors mkb en onderwijs. Deze geven de impact van Digitale Werkplaatsen op het mkb en de opbrengsten voor het onderwijs weer.
Landelijke impactmeting, regionale analyses en auditrapportages 2011-2021
Lees hier meer over de auditrapportages en de impactmeting die reeds hebben plaatsgevonden.
Monitor Techniekpact
De Monitor Techniekpact maakt zichtbaar wat de trends zijn en waar de uitdagingen liggen op het gebied van technisch onderwijs en de arbeidsmarkt.
Nationaal Groeifonds
Vind hier meer informatie over het Nationaal Groeifonds.
Nationaal Groeifonds - Human Capital
Hier vind je meer informatie die hoort bij de handreiking die is samengesteld om aanvragers en uitvoerders van Nationaal Groeifonds initiatieven inzicht en inspiratie te bieden hoe eventuele human capital uitdagingen adequaat te adresseren in hun plannen
Onderzoeks- & Valorisatieprogramma
Hier vind je informatie over het Onderzoeks- & Valorisatieprogramma binnen het programma Opschaling pps.
Overzicht subsidies mkb-route in het hbo
Bekijk hier het overzicht van subsidieregelingen voor duaal scholen.
Rekenvoorbeeld Subsidie Opschaling verduurzaamde pps
Rekenvoorbeeld voor de financiele eindverantwoording van subsidieprojecten Opschaling pps in het beroepsonderwijs (via RVO.nl)
Samen Sneller Circulair
Inspiratie, kennis en netwerkkaart van en voor circulaire pps'en.
Versterken van ketens en ecosystemen
Bij de problemen van vandaag is het belangrijk dat de hele keten betrokken wordt in het vinden van oplossingen. Lees hier meer over het versterken van ketens en ecosystemen.
Werkende modellen
Om bestaande initiatieven te kunnen opschalen én om te voorkomen dat er elders vanaf nul gestart moet worden zijn de “werkende modellen” in kaart gebracht. Bekijk hier hoe jij ze direct toe kan passen.