Verantwoording

Representativiteit

De impactmeting is nadrukkelijk geen wetenschappelijk onderzoek maar een zo’n zorgvuldig mogelijk uitgevoerde meting, analyse en weergave van de ontwikkeling van pps’en binnen het Katapultnetwerk. Het is natuurlijk een momentopname en, hoewel de meting onder een groot deel van het Katapultnetwerk is uitgezet, gebaseerd op de beleving van een deel van het netwerk. Het netwerk is wederom flink gegroeid en omvat een toenemende verscheidenheid aan publiek-private samenwerkingsverbanden (in oriëntatie, ambitie en ontwikkelfase). Die verscheidenheid hebben we zo goed mogelijk proberen te vangen in deze meting en in het beeld van de ontwikkeling die Katapult doormaakt.

 

Informatie over de respondenten

Dit jaar (2023) staat voor Katapult in belangrijke mate in het teken van het NGF programma ‘Opschaling pps’. Zo'n 90 pps’en uit het Katapultnetwerk zijn betrokken bij dit programma. Deze pps’en zijn in het kader van dit programma apart bevraagd over de stand van zaken in hun ontwikkeling aan de hand van een ‘nulmeting’. Deze nulmeting is ontwikkeld door Katapult en met opzet in lijn met de impactmeting gebracht om de resultaten van beide metingen te kunnen integreren.

Voor de impactmeting is (aanvullend op de nulmeting) een uitvraag gedaan onder 256 pps’en in mbo en hbo. Van deze pps’en heeft 55% de meting heeft ingevuld.

Een deel van het Katapultnetwerk, zoals de Digitale Werkplaatsen en de Centres of Vocational Excellence, volgt een eigen monitorprogramma. Die pps’en zijn om die reden niet extra bevraagd, de informatie uit die monitorprogramma's zijn zo veel mogelijk meegenomen in de impactmeting.

 

Verantwoording over het bereik in aantallen

Het bereik in aantallen (p. 13 van de publicatie) is de afgelopen jaren berekend aan de hand van het gemiddelde. Dit betekent dat het gemiddelde bereik in studenten, docenten/-onderzoekers en bedrijven is vermenigvuldigd met het aantal initiatieven. Door deze methodiek wederom toe te passen is het mogelijk de trendlijn door te trekken en het past ook nog steeds goed bij onze waarneming dat we nog steeds groeien en de positieve trend dus nog steeds klopt.  

Niettemin zorgt de groeiende diversiteit in samenwerkingsverbanden ervoor dat er steeds meer spreiding onder de bereikte aantallen komt. Dit leidt ertoe dat het gemiddelde en de mediaan steeds sterker uit elkaar groeien. Met ingang van volgend jaar zullen we onze methodologie daarom aanpassen, wat vanaf volgend jaar zal leiden tot aangepaste cijfers. 

 

Verantwoording over aantallen RIF-initiatieven

Het overgrote deel van pps’en in het mbo in het Katapultnetwerk is ontwikkeld onder impuls van het Regionaal investeringsfonds mbo (RIF). Voor deze meting is ook het Monitorverslag RIF 2022 (DUS-I) gebruikt. Zie ook: Monitorverslag RIF 2022 | Publicatie | Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (dus-i.nl).

Zo'n 20% van de pps’en focussen op Entree-onderwijs. Het gaat hierbij om 3% van alle bereikte studenten. Belangrijk is om hierbij te vermelden dat deze initiatieven zich vaak niet expliciet op Entree-onderwijs richten. De meeste RIF-projecten (meer dan de helft) richten zich op een mix aan niveaus.

 

Vertrouwelijkheid van de antwoorden

Omdat de Katapult Impactmeting een initiatief is voor en door het Katapultnetwerk, vinden we het van belang dat de analyse van de antwoorden van respondenten steeds zo gepresenteerd wordt dat de resultaten niet zijn terug te herleiden tot de betreffende individuen of specifieke samenwerkingsinitiatieven. De uitzondering hierop vormen de initiatieven en samenwerkingsvormen die door respondenten expliciet genoemd worden en in beeld komen waar gevraagd wordt naar goede voorbeelden of samenwerkingsrelaties. Ook de voorbeelden die in de publicatie zijn uitgelicht zijn in overleg met die initiatieven opgenomen.