Katapultdag 2024: meer met minder en dus slimmer
#Nieuws #Artikel
“Voor elke schoolverlater die instroomt op de arbeidsmarkt vertrekken er op dit moment twee gepensioneerden. Als we onze welvaart willen behouden moeten we dus meer doen met minder mensen en dan hebben we die innovatie heel hard nodig.” Mark Helder, voorzitter Koninklijke Metaalunie en vice voorzitter MKB-Nederland windt er tijdens de opening van de Katapultdag 2024 geen doekjes om waarom het thema Samen bouwen aan innovatief en slagvaardig mkb zo actueel is. Dagvoorzitter Harm Edens zorgde daarbij voor de nodige opschudding, zodat de jaarlijkse dag waarop overheid, onderwijs en bedrijfsleven samen op zoek gaan naar antwoorden op maatschappelijke uitdagingen geen moment saai werd maar bruiste van de energie.
Harm: “Meer doen met minder mensen, waar haal je dan als ondernemer de tijd vandaan om iedereen bij te scholen en aan slimme technologie te werken? Herman van Bolhuis, ondernemer: “Dat is inderdaad een uitdaging maar je moet keuzes maken. Leren is een onderdeel van werken en daarom is het hebben van een leercultuur cruciaal.” Judith Veltman, directeur Onderwijs beaamt dit en ziet daarin ook een taak voor het onderwijs, om mee te bewegen op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. “Breng onderwijs naar de werkplek en begeleidt de mensen daar, die combinatie houdt het onderwijs ook actueel.”
Korten op onderwijs
Een miljard bezuinigen op onderwijs helpt dan niet om de huidige uitdagingen te kunnen aanpakken volgens Helder. “En dus zullen we nog slimmer moeten zijn om dat gat dicht te fietsen.” Zijn boodschap voor het kabinet: “Zet in op innovatie en dan is de lange termijn belangrijker dan de korte.” Levert werken in een publiek-private samenwerking een ondernemer in zo’n geval iets op? Van Bolhuis vult aan: “Zeker, maar niet alleen onderwijs heeft een taak, bedrijven hebben de taak om aan hun leercultuur werken. Bestuurders moeten het mogelijk maken door er geld, tijd en energie in te steken. Ik merk uit gesprekken dat er bij het mkb wel een besef is maar dat er lang niet altijd naar gehandeld wordt.” Harm: “Denk je niet dat we kennishonger moeten aanwakkeren door mensen in het hart te raken? Daar zit de sleutel naar verandering.”
Stephan Corporaal, professor Human Capital, oogstte bijval van de zaal met zijn tip aan iedereen in het mkb die moeite heeft om medewerkers op de werkvloer te motiveren: “Vergeet dat hele leercultuur, begin bij een concrete uitdaging voor je onderneming en begin bij de vakman!”
Talent op de arbeidsmarkt
Gebruiken we al het potentiële talent wel op de arbeidsmarkt? Cemal Arik, zij-instromer bij Make IT work en nu aan het werk in de IT maakte duidelijk hoe belangrijk het is dat er kansen geboden worden aan mensen met een migratieachtergrond. Zijn leven veranderde van ‘iemand die niets is’ in iemand die bijdraagt aan de maatschappij. Cemal over die stap: “Na regen komt zonneschijn!” Over of we de samenleving daarop nu succesvol inrichten waren de meningen op het podium verdeeld. Ziet de toekomst er rooskleurig uit? Herman van Bolhuis: “Ik denk dat we echt gas bij moeten geven, versnellen is heel belangrijk. Ik ben positief als we de urgentie maar zien.” Mark Helder: “Ik ben minder positief. Als we die slag om het anders te doen niet binnen 5 jaar kunnen maken hebben we een probleem.” Judith Veltman: “Ik ben wel heel positief dankzij de korte lijnen waardoor we elkaar vinden, ik denk dat iedereen van waarde is voor de arbeidsmarkt en dat we ons moeten blijven inzetten om niemand uit te sluiten.”
Sluit aan want het kan dus wel
Pieter Moerman, betrokken bij de totstandkoming van Katapult, blikte kort terug op wat er inmiddels allemaal in en door het netwerk bereikt is: fantastisch onderwijs voor toekomstige werknemers, hybride leer-werkvormen waarin onderwijs en bedrijfsleven samen echt impact maken, groei en een professionaliseringsslag in het Groeifondsprogramma. En dat allemaal dankzij de typische ‘het kan dus wel mentaliteit’. Er is geen reden meer om niet aan te sluiten. Pieter: “Na 10 jaar werd het tijd om die houding te verbeelden en vast te leggen in een boek. De quote ‘En later zijn we pas aan de baas gaan vragen of het mocht’ karakteriseert de samenwerking met het mkb. Daarom overhandig ik het eerste exemplaar graag aan Mark Helder.” Mark herkende zich in de uitspraak ‘liever om vergiffenis vragen dan om toestemming’ en hoewel die instelling niet altijd goed uitpakt benadrukte hij het belang van lef en vrijheid om dingen in gang te kunnen zetten.
Kennisessies & Festivalterrein
Buiten het ruime aanbod van inspirerende kennissessies om viel er weer van alles te beleven. Wie met een vraag rondliep of iets te bieden had kon de app gebruiken als bemiddelaar. Op het festivalterrein werden KatapultXTalks gedeeld, waaronder de verhalen van de genomineerden voor de Pro-motor award. Ook nieuwe technologie was volop aanwezig: een robothond die lekkages in gasleidingen opspeurt, je kon een exoskelet passen of de toekomst van je pps laten voorspellen door het Orakel van DelphAI. En voor wie gewoon zin had in een goed gesprek was er het succes en faalverhaal café.
Pro-motor award 2024
De dag werd afgesloten met de uitreiking van de Pro-motor award. Uit de 6 genomineerde kanshebbers koos de jury CHARISMA, een project van SAXION Hogeschool en Centre of expertise TechForFuture. De jury zag in CHARISMA een cruciaal punt van aandacht waar onderwijs en bedrijfsleven zich samen sterk voor maken: het verhogen van de productiviteit van mensen en bedrijven door technologische vernieuwingen. Juryvoorzitter Annemarie Jorritsma overhandigde de prijs aan het winnende team.
Deelnemers van de Katapultdag konden dit jaar voor het eerst zelf stemmen op hun favoriete project. De winnaar van deze publieksprijs is World cITizens @ Work van de Hogeschool van Amsterdam, IT bedrijf Inclusion en de stichting voor vluchteling-studenten UAF. Een omscholingstraject met taal/cultuur en IT-onderwijs én baangarantie!