Doekle Terpstra
"Toen ik bestuursvoorzitter was van hogeschool InHolland had ik geen vertrouwen in Centres of expertise. Maar ik ben inmiddels volledig om: publiek-private samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is dé route". En met die uitspraak heeft hij velen overtuigd.
Kun je in drie woorden aangeven wat jou een aanjager maakt?
Gedrevenheid, inhoudelijke betrokkenheid, opinievormend.
Wapenfeit: waar ben je trots op?
Ik ben heel trots op de vlucht die publiek-private samenwerking in de technieksector heeft genomen. Scholen in het mbo en hbo en bedrijven weten elkaar steeds vaker en beter te vinden in publiek-private samenwerking (pps). Ik ben heel trots op het Centre of Expertise HUB dat we vorig jaar hebben opgericht met vier hogescholen, opleidingsfonds Wij Techniek en Techniek Nederland. Dankzij het expertisecentrum breidt de technieksector kennis en opleidingen op het gebied van gebouwtechnologie uit en versterkt het de innovatiekracht. Dat is nodig want technische dienstverleners hebben steeds meer behoefte aan praktisch opgeleide hbo’ers.
Wat is jouw visie op de pps ontwikkeling voor de komende jaren?
Wat mij betreft wordt publiek-private samenwerking de komende jaren breed omarmd. Ik zie voor me dat pps binnen afzienbare tijd de norm wordt in het mbo én in het hbo. Publiek-private samenwerking is onmisbaar als we ervoor willen zorgen dat meer vakmensen met de juiste technische vaardigheden instromen in onze sector. Die hebben we heel hard nodig in verband met de energietransitie. Publiek-private samenwerking levert alleen maar winst op. Voor de deelnemende bedrijven, voor het beroepsonderwijs én voor studenten!
Wat was jouw inspiratiebron?
Reinier Paping de winnaar van de Elfstedentocht van 1963. In ijzingwekkende omstandigheden toch de moed vinden om door te gaan. Ik woonde aan het water waar Paping langs schaatste in Witmarsum. Vanaf dat moment heb ik gedroomd over dat befaamde kruisje, dat moest en zou ik ook behalen! Maar dan wel met een echte Elfstedentocht. Ik heb inmiddels twee kruisjes en de tocht van 1997 was een echte, met veel afvallers!
De lees tip van Doekle:
Hans Wopereis met zijn managementboek ‘Het licht en de korenmaat’. Aan de hand van de grote spirituele verhalen heeft hij me laten zien dat het bij alles wat je doet het vooral de kunst is om dat te doen vanuit de inspiratie dat het ‘de ziel is die je werkgever’ is. Wees onafhankelijk van geest en houd regie over wat je doet!