Actiescan en peer review

Een actiescan en een peer review zijn instrumenten die waardevolle inzichten en informatie over de ontwikkeling van een learning community opleveren. Deze tools stellen je in staat om de huidige stand van zaken te beoordelen en te begrijpen hoe effectief de learning community is in het bereiken van haar doelen. Je kunt de sterke punten en verbeterpunten van de learning community identificeren, waardoor je gerichtere beslissingen kunt nemen voor optimalisatie. Het helpt ook om te meten hoe goed de community haar leden betrekt, hoe kennis wordt gedeeld en hoe samenwerking plaatsvindt. Op basis van de resultaten van een actiescan of peer review kun je strategieën ontwikkelen om de learning community verder te versterken en het leerproces te verbeteren. 

Actiescan
Een actiescan is een begeleide zelfevaluatie met als doel awareness te creëren en om inzicht te krijgen in de belangrijkste factoren die bepalend zijn voor het succes van een samenwerking (learning community). De methode is zowel geschikt voor net startende als voor meer ontwikkelde samenwerkingsverbanden. De actiescan is in 2022 ontwikkeld en heeft zich al bewezen als effectieve methode voor zelfreflectie, doordat deze reeds bij tientallen learning communities met positief resultaat is uitgevoerd. Deelnemers geven onder andere aan dat de actiescan tot nieuwe inzichten leidt, bestaande knelpunten duidelijker aan het licht brengt, en helpt bij de verantwoording van keuzes (waarop focussen en waarom). Naast het feit dat deelnemers aan de actiescan een scherper beeld krijgen van waar zij zelf staan als samenwerkingsverband en waar de cruciale verbeterpunten zitten, kan de actiescan ook een middel zijn om de community onderling te versterken. Door een gemeenschappelijke taal te introduceren hebben de projecten ook meer aan elkaar.

Hier kun je meer lezen over de actiescan.

Peer review
Learning communities die (bijvoorbeeld naar aanleiding van de actiescan) een verdere verdieping willen, kunnen gebruik maken van de peer review, die in 2019 door Katapult ontwikkeld is voor publiek-private samenwerkingen. Het peer review framework is gebaseerd op een model dat al vele jaren wordt toegepast binnen bedrijven voor het aansturen van innovaties en interne en externe startups. Het is een collegiale intervisie die ontwikkelperspectieven opspoort en advies geeft over de te nemen vervolgstappen in de ontwikkeling van een learning community. Een team van vier collega’s en experts houdt een dag lang interviews met relevante stakeholders in de learning community en geeft advies over te nemen stappen op basis van de door de learning community opgestelde ontwikkelvragen. Een peer review kan richting geven aan een learning community, door inspirerende ideeën en goede voorbeelden uit andere learning communities aan te dragen. Het biedt ook een veilige omgeving om problemen te delen en te bespreken. De frisse blik van peers kan nieuwe kansen onthullen en aanzetten tot inspiratie, uitdaging en creatief denken. Het peer review model beschrijft vijf ontwikkelfasen die een learning community door de jaren heen moet doorlopen. De vijf fasen helpen om ‘de leeftijd’ te bepalen en beschrijft wat de learning community aan het einde van elke fase in huis moet hebben om klaar te zijn voor de volgende fase. Er wordt vanuit vier dimensies gewerkt (aanbod & activiteiten, de markt/ecosystemen, de mensen, organisatie & partners, en business) om tot een 360 graden beeld te komen. Tevens bevordert het inzetten van peers de kennisdisseminatie tussen de learning communities onderling.

Hier kun je meer lezen over de peer review.

Wil jij een actiescan of peer review voor jouw learning community? Neem dan contact op met hallo@wijzijnkatapult.nl.

Vergelijking tussen actiescan en peer review: