Soorten Learning Communities

Learning communities kennen vele uitvoeringsvarianten en komen we tegen onder verschillende namen zoals Centres of Expertise, fieldlabs of living labs. Afhankelijk van of de nadruk ligt op leren, op innoveren of werken, is de vorm, samenstelling en (gekozen) naam anders. Daarnaast zie je ook dat een aantal namen gekoppeld is aan de naam van een regeling (bv Centra voor Innovatie Vakmanschap (CIV) heten vaak RIF’s omdat ze gesubsidieerd worden vanuit het Regionaal investeringsfonds mbo).

Een aantal voorbeelden van verschil in focus en doelstellingen:

  • Fieldlabs en living labs richten zich op innovaties en oplossingen in real-life omgevingen terwijl een innolab zich richt op het ontwikkelen en testen van innovaties.
  • Centres of Expertise (CoE) richten zich iets meer op praktijkgericht onderzoek waarbij een hogeschool de penvoerder is. Bij een Centrum voor Innovatie Vakmanschap (of RIF) is de penvoerder een mbo instelling en ligt de nadruk wat meer op het praktijkgericht leren en werken en ontwikkelen van vakmanschap.
  • Een skillslab is gericht op het ontwikkelen van vaardigheden en expertise in een specifiek vakgebied. Een learning lab is een faciliteit of omgeving waarin actief leren en experimenten centraal staan. Praktijkwerkplaatsen zijn leeromgevingen waarin studenten of medewerkers aan de slag gaan met praktische opdrachten en projecten in een real-life omgeving.

Een andere manier om te kijken naar learning communities is de mate van complexiteit van de gezamenlijke opgave en diversiteit van betrokken partners.
Er kan onderscheid gemaakt tussen micro-, meso- en macro-learning communities.  

  • Een macro-learning community is een regio-overstijgende learning community met een groot aantal betrokken (publieke en private) partijen die gezamenlijk aan oplossingen werken voor grote maatschappelijke vraagstukken. 
  • Een meso-learning communities is regionaal georganiseerde learning communities met meerdere organisaties die gezamenlijk regionale vraagstukken aanpakken.
  • Een micro-learning community richt zich vaak op een concreet project of uitdaging uit één van de deelnemende organisaties en waarbij andere partijen) zijn aangesloten om vanuit hun perspectief mee te werken aan het oplossen van het vraagstuk.

De focus in deze starterskit Learning Communities ligt op langdurige samenwerkingsverbanden op macro en meso niveau

Ter illustratie een voorbeeld in de sector Logistiek. Het CoE KennisDC Logisitiek is een macro learning community: een landelijke netwerk van opleidingsmanagers, lectoren, onderzoeksgroepen, business developers en brancheorganisaties. Gezamenlijk werken ze aan vier maatschappelijke thema’s: Logistiek in een Leefbare Stad, Logistiek in de Zorg, Circulariteit & Duurzaamheid en Greening Corridors. Verschillende hogescholen hebben hun eigen regionale (meso) learning community, die samenwerken binnen dit landelijk netwerk. In deze meso- learning community werkt een hogeschool nauw samen met de regionale overheden, bedrijven en ROC's aan projecten, die gebaseerd zijn op een concrete vraag vanuit het werkveld. Deze projecten zijn voorbeelden van micro learning communities.