Stappenplan
Elke learning community heeft tot doel te verduurzamen. Verduurzamen betekent dat:
- De gekozen positionering/profilering van de learning community wordt (h)erkend in de markt. Het gekozen business model werkt.
- Middelen (mensen, geld en tijd) zijn beschikbaar om de learning community te continueren en de daarvoor benodigde partners zijn aan boord (ook na de eventuele subsidie periode).
- Kortom: De learning community is niet meer weg te denken de continuïteit van de learning community is gewaarborgd.
Of een learning community na de verduurzaming verder wil doorontwikkelen, is een keuze, maar is geen verplichting.
Het opzetten van een succesvolle, verduurzaamde samenwerking tussen publiek en private partners met het doel het collectief vermogen te vergroten van leren, innoveren en werken kost tijd. Er zijn een aantal duidelijke fases te onderscheiden, elk met zijn eigen kenmerken.
Een fasenmodel (of groeimodel) helpt een learning community te bedenken wat er gedaan moet worden per fase en wat nodig is om naar een volgende fase te gaan. Het geeft niet alleen richting maar is ook een bron van inspiratie. Het zorgt dat je een objectieve kijk houdt op de learning community en dat niet alleen van binnen naar buiten maar ook van buiten naar binnen kijkt. Vanuit een gemeenschappelijk taal kun je ideeën, lessons learned en adviezen over next steps uitwisselen met peers in andere learning communities.
In de onderstaande blokken vind je meer informatie over de verschillende fasen. Wat moet je doen in die fase? Wat zijn belangrijke aandachtspunten?
Daarnaast zijn er voor een aantal soorten learning communities stappenplannen uitgewerkt, bv voor een RIF aanvraag, MKB!idee, Digitale Werkplaatsen en SLIM project. In het blok "voorbeelden stappenplannen" vind je daar meer informatie over.
Meer informatie over hoe je in een bestaande learning community human capital uitdagingen beter kan adresseren is te vinden in het blok "Human Capital - handreiking NGF". In dit blok is meer informatie te vinden over de handreiking die is samengesteld om aanvragers en uitvoerders van Nationaal Groeifonds initiatieven inzicht en inspiratie te bieden hoe eventuele human capital uitdagingen adequaat te adresseren in hun plannen en hoe daarbij voort te bouwen op reeds bestaande initiatieven en netwerken.
Starten
De PPS heeft haar eerste businessplan opgesteld met de 'WHY' (de gemeenschappelijke ambitie), uniekheid, doelgroepen, businessmodel, positionering en partners. Een ondernemend team is aangesteld. Er is een plan van aanpak voor de komende jaren waarin de activiteiten van de volgende fasen zijn uitgewerkt, inclusief de daarvoor benodigde middelen (mensen, tijd en geld) en infrastructuur.
Ontwikkelen
De aannames in het businessplan zijn getest aan de hand van interacties met de beoogde doelgroepen, partners en andere belanghebbenden. De eerste doelgroepen en partners hebben zich meerjarig gecommitteerd om samen in de PPS de eerste vraaggestuurde producten en diensten te valideren.
Valideren
Het eerste aanbod en de activiteiten (pilots) hebben de uniekheid en de toegevoegde waarde van de PPS bewezen en dragen bij aan het vergroten van het collectief vermogen van Werken/beroepspraktijk, Innoveren/onderzoeken en Leren. Er zijn duidelijk omlijnde plannen voor het verduurzamen van de PPS. De organisatie en de partners (ecosysteem) die daarvoor nodig zijn, zijn ongelijnd. De benodigde financiële middelen voor het verduurzamen van de PPS zijn aangetrokken
Verduurzamen
De PPS is niet meer weg te denken en is onderdeel van een steeds groter wordend ecosysteem. De PPS heeft zowel haar gemeenschappelijke ambitie als de individuele ambities van de partners weten waar te maken. De PPS is verduurzaamd en biedt een breed pakket aan producten en diensten aan, waarmee aantoonbaar het collectief vermogen van Werken/beroepspraktijk, Innoveren/onderzoeken en Leren structureel vergroot is.
Doorontwikkelen
De PPS kiest ervoor haar scope uit te breiden door zich te richten op nieuwe doelgroepen, geografische gebieden en/of proposities. Deze uitbreiding is ontwikkeld, geïmplementeerd en verduurzaamd. De PPS weet zich steeds te vernieuwen en speelt proactief en adequaat in op kansen en bedreigingen uit de markt.
Fasenmodel & peer review framework
Een fasenmodel helpt een PPS/LC met acties en vereisten per fase, biedt richting en inspiratie, en bevordert het uitwisselen van ideeën en adviezen met andere LC's/PPS'en
Voorbeelden Stappenplannen
Voor een aantal soorten Learning Communities zijn stappenplan beschikbaar (bv, voor RIF aanvraag, MKB!idee, Digitale Werkplaatsen en SLIM project.
Human Capital - Handreiking NGF
Dit blok biedt een handreiking voor aanvragers en uitvoerders van Nationaal Groeifonds initiatieven, om hen inzicht en inspiratie te geven over het omgaan met human capital uitdagingen in hun plannen en het benutten van bestaande initiatieven en netwerken.