Bouwsteen 5 Ruimte en veiligheid
We maken allemaal fouten. Elke dag. Zelfs de besten onder ons laten steken vallen op het werk. Een fout maken is lastig want het voelt als falen. Zonde, want we weten allemaal dat je van fouten maken leert. In een omgeving waarin je vrij bent om fouten te maken voel je je veilig en kun je leren.
Bij Google snappen ze dat. Om bij werknemers angst om nieuwe dingen uit te proberen weg te nemen reiken ze daarom de prijs voor de grootste mislukking van het jaar uit. Remko van der Drift, die het Instituut voor Faalkunde oprichtte en boeken over het thema schreef: "In een sociaal veilige organisatie durven mensen hun mond open te doen, wordt er feedback gegeven, luistert men naar elkaar en zijn fouten een natuurlijk onderdeel van leren en proberen." Inculsiviteit en diversiteit spelen daarin ook een belangrijke rol. Want in een organisatie die ruimte biedt aan inclusie en diversiteit worden verschillende perspectieven en ideeën niet afgewezen, maar juist gewaardeerd. Iedereen krijgt dezelfde kansen en wordt op dezelfde manier behandeld. Met als gevolg een veilige werkomgeving waarin mensen zichzelf kunnen zijn.
Hoe creëer jij ruimte om te experimenteren? Hoe zorg je ervoor dat fouten maken binnen je bedrijfscultuur wordt opgenomen? Dat het niet alleen wordt gezegd, maar dat er ook naar wordt gehandeld? Hieronder drie praktische tips die je direct kunt toepassen.
Van zeggen naar doen
1. Geef als MT/leidinggevende het goede voorbeeld
Om een open-foutencultuur te laten slagen, moet je als leidinggevende (inclusief het MT) het goede voorbeeld geven. Ga goed bij jezelf te rade hoe je reageert op je medewerkers. Verbaal en non-verbaal. Wat doe je als je zelf een fout maakt? Hoe geef je feedback? Hoe reageer je zelf op feedback?
2. Elke fout staat gelijk aan een leermoment
Zie elke fout als leermoment. Je leert iets over je collega’s, jezelf, de werkwijze. Maar, dan moet je de fout wel op de juiste manier benaderen. De wijze waarop je feedback geeft is hierbij cruciaal: “Dit is er gebeurd. Dit en dit kan wat mij betreft de volgende keer beter. Zo en zo kun je dat aanpakken.”
3. Vertrouw op de kwaliteit van je medewerkers
Leidinggevenden hebben de neiging om eisen te stellen aan de fouten die gemaakt mogen worden. Maar als je écht innovatief wilt zijn is het cruciaal om die eisen te laten vallen. Vertrouw op de kwaliteit van je mensen. Dan zul je zien dat er weinig grote fouten gemaakt worden.
Diversiteit en Inclusie
Aan de slag met diversiteit en inclusie? Lees dan even deze drie tips.
Tot slot
Een cultuur waarin fouten gemaakt mogen worden, is niet hetzelfde als een cultuur waarin fouten er niet toe doen. Want dat doen ze wel zeker. Wijdt er dus altijd een gesprek aan als leidinggevende.
< Terug naar bouwsteen 4: Leiderschap Doe mij nog maar wat theorie Door naar de bouwsteen 6: Rol van de organisatie >