PoVE Water in Zuid-Afrika: Samenwerken aan wateroplossingen
#Nieuws Internationaal
Vorige week kwamen Europese en Zuid-Afrikaanse partners van het PoVE Water-project bijeen in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Deze uitwisseling stond in het teken van kennisdeling en samenwerking rond actuele uitdagingen in de watersector. Op verzoek van de projectpartners organiseerde Katapult een tweedaagse hackathon, in samenwerking met Stellenbosch University en EWSETA, als centraal onderdeel van het programma.
Tijdens de hackathon werkten acht teams, bestaande uit studenten, professionals en coaches, aan innovatieve oplossingen voor vraagstukken zoals realtime waterkwaliteitsmonitoring, droogtebeheer met predictive analytics en community engagement in waterbesparing. De combinatie van lokale kennis en internationale expertise leverde verrassende ideeën op. Zo ontwikkelde een team een AI-tool om gebarsten waterleidingen vroegtijdig te detecteren, terwijl een ander team de inzet van getrainde honden bedacht om waterlekken op te sporen.
Naast het ontwikkelen van oplossingen bood de hackathon kansen voor talentontwikkeling. Zuid-Afrikaanse deelnemers ontvingen prijzen zoals een Water Scholarship en uitnodigingen voor de International Project Week Water in Leeuwarden in 2025. In de komende maanden organiseren Stellenbosch University en EWSETA een challenge om de resterende deelnemers voor deze uitwisseling te selecteren.
PoVE-Water is onderdeel van de Community of Practice Centres of Vocational Excellence. De projectleiders van alle Erasmus Centers of Vocational Excellence hebben hun krachten gebundeld in de CoVE Community of Practice. In deze community delen de projectleiders ervaringen, inspireren ze elkaar en proberen ze gezamenlijk oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke problemen die ze tegenkomen bij het implementeren van de Centers of Vocational Excellence.Tegelijk leren we van andere landen hoe zij onderwijs en bedrijfsleven verbinden. De opgedane inzichten, zoals nieuwe samenwerkingsvormen en modellen, brengen we terug naar Nederland om deze te delen binnen het Katapult-netwerk.
De hackathon en de bredere uitwisseling in Zuid-Afrika benadrukken hoe waardevol internationale samenwerking kan zijn. Door gezamenlijk op te trekken, ontstaan niet alleen innovatieve oplossingen, maar ook sterkere verbindingen tussen onderwijs, bedrijfsleven en regio’s wereldwijd.