Pro-motor Award 2024: dit zijn de genomineerden!
#Nieuws #Pro-motor-award
De Pro-motor Award is de jaarlijkse prijs voor ambitieuze ideeën van samenwerkingen tussen onderwijs en bedrijfsleven. Afgelopen maanden stuurden publiek private samenwerkingen (pps) kansrijke ideeën in en vandaag maakte de jury de genomineerden bekend. Zij maken kans om de Pro-motor Award van 2024 te winnen op dinsdag 15 oktober tijdens de Katapultdag.
Het thema van dit jaar is: vakmanschap maakt de innovatie. Welke baanbrekende ideeën van pps’en hebben op vernieuwende wijze bijgedragen aan vooruitgang. Vakmanschap is de sleutel tot iedere vorm van innovatie. In totaal waren er vierteen inzendingen. Het waren stuk voor stuk mooie projecten en goede ideeën, maar zes projecten sprongen er echt uit volgens onze jury. De genomineerden bieden zowel boeiende voorbeelden van concrete vernieuwingen in de 'triple helix aanpak' als een focus op sectoren en opleidingen waar de nijpende tekorten aan talent en menskracht om concrete oplossingen schreeuwen. Dit maakt deze editie van de Pro-motor Award en de 'voorbeelden tot navolging van concrete actie en vernieuwing' actueler en relevanter dan ooit. Welk idee wint de Pro-motor Award 2024?
De genomineerden
- CHARISMA- Saxion Hogeschool/ TechForFuture
Onderzoekers van Saxion en netbeheerder Alliander hebben een nieuwe technologie ontwikkeld: ondergrondse gasleidingen inspecteren met robots! Alliander alleen al moet 42.000 kilometer aan leidingen en 2,5 miljoen aansluitingen op veiligheid controleren, wat al een uitdaging is met het huidige tekort aan technisch personeel. Nieuwe EU-wetgeving dwingt tot 10-20 keer vaker inspecteren, en dit project teste of robots de operators hierbij kunnen helpen. Alliander schakelde Saxion in om een robot te ontwikkelen, wat resulteerde in LASS-E, een viervoetige robot met hypermoderne GPS-systemen en gassensoren. Deze slimme machine spoort gaslekken op, en kan autonoom een gasleiding volgen. De technologie achter LASS-E wordt niet alleen in de gasindustrie toegepast, maar ook in autonome landbouw. Met open-source software en een futuristische open-source hightech rugzak komt deze innovatie beschikbaar voor de wereld. Bovendien leidde het project tot nieuwe samenwerkingen met operators uit het veld, zoals een vervolgproject voor een innovatieve kabelstripper. Technologie en samenwerking komen hier werkelijk samen!
- NEDCAM- NHL Stenden Hogeschool/Skillsforlife
Het 3D-XL project van NEDCAM, ontwikkeld binnen het Skills for life consortium, belichaamt de toekomst van innovatie en vakmanschap. Dit baanbrekende project richt zich op grootschalig 3D-printen met gerecycleerde thermoplasten. Dit maakt een circulaire benadering van productontwikkeling mogelijk. Door samenwerkingen met onder andere DUFOR, NHL Stenden, NLR en Contest Yachts, heeft NEDCAM de industriële haalbaarheid van 3DXL-printen aangetoond en zet het een nieuwe standaard in de composietsector. Innovaties zoals de AM Flexbot en Fanum XXL 3D-printers stellen hen in staat om modellen en mallen te produceren die volledig recyclebaar zijn. Dit heeft enorme impact op kostenreductie en duurzaamheid. Daarnaast biedt het project aan studenten waardevolle leerervaringen, waardoor zij actief betrokken zijn bij onderzoek en ontwikkeling. NEDCAM’s visie op circulair produceren en kennisdeling maakt het project niet alleen pionierend, maar ook een essentieel onderdeel van de toekomst van duurzame industriële productie
- Stedelijke vergroening – Curio
Curio zet de toon voor een duurzame toekomst! Om onze omgeving mooi, groen, gezond en leefbaar te houden, bundelt Curio de krachten met zes bedrijven en de Gemeente Breda. Samen hebben zij een vernieuwende aanpak voor stedelijke vergroening ontwikkeld, waarin studenten via levensechte projecten direct samenwerken met het bedrijfsleven. Dit zorgt voor een naadloze aansluiting van toekomstige medewerkers op de arbeidsmarkt. Binnen het publiek-private samenwerkingsverband "Stedelijke Vergroening" richt Curio zich op thema’s zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulaire economie. Studenten werken middels praktijkopdrachten aan innovatieve oplossingen die de stad Breda groener en veerkrachtiger maken. Deze unieke samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven versterkt de groene transitie in de regio. Het resultaat? Meer dan 60 praktijkprojecten tegen 2025, waarbij studenten direct bijdragen aan een duurzamere toekomst.
- Techniektuin - Techport
De regio IJmond heeft de ambitie om de eerste groene industriezone van Nederland te worden, maar er is een grote en urgente behoefte aan goed geschoold personeel in deze industrie. Het mkb worstelt met het aantrekken en behouden van vakkrachten. De Techport Techniektuin biedt hiervoor een oplossing door een nieuwe doelgroep kennis te laten maken met de Techniek.
Via de Techniektuin kunnen zij-instromers ongeacht hun vooropleiding en opleidingsniveau instromen in technische beroepen. Overheid, onderwijs en bedrijfsleven werken hierin samen door kandidaten een zes weken durend oriëntatietraject te laten doorlopen om laagdrempelig kennis te maken met de techniek, gevolgd door zes weken stage. Bij een succesvolle match krijgt de kandidaat een contract aangeboden. Dit project heeft impact op de vergroting van de instroom van technische vakkrachten voor het mkb en heeft als bijvangst een positief imago genereren over de technieksector onder andere doelgroepen dan alleen de huidige technici.
- VTi MBO Fast-track - GreenTechCampusMRA
Een innovatieve en drempelverlagende certificeringsroute richting de Technische Installatiebranche. Deze snelle opleidingstrajecten zijn ontworpen om nieuwe doelgroepen (zijinstromers) effectief en versneld op te leiden voor de energietransitie. Met een slagingspercentage van 99% voor de MBO certificaten en doorstroom van 95% naar de aansluitende kwalificerende opleiding (BBL) zorgen we sneller voor meer & beter opgeleide Elektro- & installatietechnici. Deze technici zijn, zoals bekend, keihard nodig om het tekort op de arbeidsmarkt op te lossen en de Energietransitie te kunnen versnellen. Het is onze droom om dit project flink op te schalen zodat heel Nederland kan profiteren van deze versnelling.
Daarnaast maken we op een innovatieve manier gebruik van digitalisering van de lessen met o.a. video Waardoor de praktijkdocenten meer aandacht kunnen geven aan de leerbehoefte van de individuele student en het onderwijs hybride kan worden uitgevoerd.
- World cITizens @ Work- Hogeschool van Amsterdam
De Hogeschool van Amsterdam, IT-dienstverlener Conclusion, en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF starten een nieuw leer-werktraject aan voor statushouders. Een omscholingstraject met taal/cultuur en IT-onderwijs én baangarantie! Het traject, genaamd World cITizens @ Work, onderscheidt zich doordat statushouders voorafgaand aan het leer-werktraject al een arbeidscontract aangeboden krijgen bij Conclusion; aansluitend volgen ze gedurende één jaar een op maat gemaakt leer-werktraject aan de HvA, zowel op taal/cultuur- als IT-gebied. Een mooie samenwerking tussen HvA-Taalonderwijs, Omscholingstraject Make IT Work, UAF en het bedrijfsleven. Lees alles over het nieuwe leer-werktraject hier.
De pilot met de 1e groep cursisten is een groot succes. In oktober gaan ze allemaal aan de slag bij hun nieuwe werkgever. Met dit project, wat het schoolvoorbeeld is van een Publiek/Private Samenwerking, geven we statushouders die net dat extra zetje nodig hebben, een enorme kans om op de Nederlandse arbeidsmarkt hun draai te vinden.
De jury
Onder leiding van juryvoorzitter Annemarie Jorritsma (Voorzitter Raad van Commissarissen bij fietsfabrikant Accell en Voorzitter Raad van Commissarissen Alliander) bepaalt de jury welke samenwerking het meest innovatieve idee heeft bedacht. In de jury nemen tevens Eveliene Langedijk (Manager Marktontwikkeling & Innovatie bij FME), Jorrit Berendsen (Bestuurslid Interstedelijk Studenten Overleg), Pieter Waasdorp (Directeur directie Ondernemingsklimaat Ministerie van EZK) en Saskia Brand-Gruwel (Lid College van bestuur Zuyd Hogeschool / Bijzonder Hoogleraar Maastricht University) plaats.
Tevens zal er dit jaar voor het eerste een publieksprijs worden uitgereikt. Elke bezoeker van de Katapultdag krijgt een unieke stem!
De uitreiking
Op 15 oktober, tijdens de Katapultdag, kiest de jury uit de zes genomineerden de winnaar van de Pro-motor Award 2024.
De Pro-motor Award is een initiatief van Katapult, het netwerk van inmiddels 550 publiek private samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven.