Waterinnovatie in de kas

1451 keer bekeken

In de samenwerkingsverbanden worden prachtige resultaten geboekt op het gebied van onderwijs, innovatie, onderzoek en ondernemerschap. Bekijk hieronder de resultaten van samenwerken. We zijn heel nieuwsgierig naar jouw favorieten, dus stem gerust! Jouw best practise hier? Neem dan even contact op.

Het milieu sparen én kosten besparen, dat is de gedachte achter het project ‘Spuiwaterzuivering Glastuinbouw Berlikum’ van het Centre of expertise Watertechnology.

Directe aanleiding is de zuiveringsplicht voor spuiwater (restwater) uit de glastuinbouw per 1-1-2018. Deze houdt in dat tuinders gewasbeschermingsmiddelen voor 95% uit het spuiwater moeten verwijderen. Met conventionele technieken betekent dit voor individuele tuinders een te grote investering. Het doel van dit project is om de zuiveringskosten voor individuele tuinders met 50% te beperken met behulp van innovatieve technologie. ‘Spuiwaterzuivering Glastuinbouw Berlikum’ is een samenwerking tussen LTO Glaskracht Nederland, LTO Noord, de gemeente Menameradiel, Wetterskip Fryslân, Easymeasure BV, Water Waves BV, Hogeschool Van Hall Larenstein en het Centre of Expertise Water Technology (CEW), met steun van de provincie Fryslân. Dat is nog eens een unieke kruisbestuiving!

Het project is een good practice omdat…

…het project een innovatie is die regio-overstijgend is: zowel de glastuinbouwsector in Friesland als die in de rest van Nederland en mogelijk zelfs tot ver daarbuiten hebben baat bij deze nieuwe uitvinding.

…het project een goed voorbeeld is van vraag gestuurd te werk gaan. De glastuinbouwsector had een vraag en het Centre of Expertise speelde daarop in. Door experts werkzaam in het bedrijfsleven en bij overheden, docenten en studenten bij elkaar te brengen is er een unieke triple helix innovatie ontstaan, waarbij onderwijs uitgaat van de behoefte in de markt.

… het project een bijdrage levert aan een maatschappelijk thema, namelijk duurzaamheid  en een beter milieu en doordat het project glastuinders helpt om hun kosten laag te houden.

Paspoort Spuizuivering

Naam project: ‘Spuiwaterzuivering Glastuinbouw Berlikum’
Betrokken Centrum: Centre of Expertise Water Technology
Startjaar: 2015
Bereik: 2 studenten (1 hbo en 1 wo), 1 docenten, 1 tuinders, 3 overheden (gemeente, provincie, waterschap), 2 technologiebedrijven, 2 brancheorganisaties (LTO Noord, LTO Glastuinbouw Nederland).
Partners (o.a): LTO Glaskracht Nederland, LTO Noord, de gemeente Menameradiel, Wetterskip Fryslân, Easymeasure BV, Water Waves BV, Hogeschool Van Hall Larenstein en het Centre of Expertise Water Technology (CEW), met steun van de provincie Fryslân
Contactinfo: Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met
Tjeerd Rintjema. Of kijk op de website van het CEW.

 


 

Afbeeldingen

Waterzuiveringstechnologie in de kas

Stemmen

35 / 362 stemmen

Twitter

Contact
Katapult
Oranjebuitensingel 6
2511 VE Den Haag

070-3119717
hallo@wijzijnkatapult.nl 

 

 

 

 

 

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE STEL JE VRAAG       PRIVACY    CC BY-NC 

VOLG ONS OP