Voor hogescholen
De vraag van (mkb-)bedrijven naar hooggeschoolde medewerkers die beschikken over nieuwe kennis en vaardigheden voor de veranderende arbeidsmarkt is groot. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt aan de andere kant voor vraag naar snel inzetbare medewerkers. Met het programma Werkend leren in het hbo spelen wij in op die vraag. Door het stimuleren van werkend leren in het hbo maken we deze duale opleiding aantrekkelijker voor doorstroom van mbo bbl-studenten en havisten. Ook bieden de duale opleidingen kansen voor om- en bijscholing van zij-instromers en mbo geschoolde werkenden.
De duale opleiding voldoet aan de volgende voorwaarden:
- het betreft een Associate degree (Ad) of Bachelor opleiding waarin leren en werken tegelijkertijd plaatsvinden en met elkaar verbonden zijn;
- de werkplek van de student bevindt zich bij voorkeur in het mkb maar kan ook bij een ander type bedrijf zijn;
- er een tripartiete overeenkomst wordt afgesloten tussen student, hogeschool en (mkb-)bedrijf;
- de student een salaris ontvangt van de werkgever;
- bedrijven, brancheverenigingen en hogescholen samen betrokken zijn bij het vormgeven van het opleidingstraject.
Met het bieden van hbo-opleidingen die voldoen aan de criteria van Werkend leren in het hbo maakt u uw hogeschool aantrekkelijk voor nieuwe doelgroepen, kunt u uw relaties met bedrijven in het mkb intensiveren en daarmee zorgen voor betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.
Landelijk programma
Alle nieuw te ontwikkelen en bestaande opleidingen die voldoen aan de criteria kunnen deelnemen aan het landelijk programma. Dit programma beoogt het werkend leren in structureel te versterken, en de duale variant in het hbo te ontwikkelen tot een blijvend (doelmatig) aanbod binnen hbo-opleidingen. Hogescholen kunnen als pilot-, ontwikkel- of kennispartner meedoen in het landelijk programma van Werkend leren in het hbo. Het landelijk programma biedt:
- ondersteuning bij het opzetten of doorontwikkelen van de opleiding;
- verbinding met relevante partners zoals branches en (mkb-)bedrijven;
- kennisontwikkeling en- uitwisseling op verschillende thema's zoals werving van nieuwe doelgroepen, (kwaliteit van) praktijkbegeleiding, scholingsregelingen;
- een handreiking ontwikkeld op basis van onderzoek naar de succesfactoren van Werkend leren in het hbo: wat werkt, wat zijn de kaders en randvoorwaarden en hoe richt je dit goed in?
- landelijke zichtbaarheid van het programma en tools voor eigen communicatie-activiteiten.
Nina Spithost, programmamanager Associate degrees bij NHL Stenden: "Deze opleidingen zorgen voor een nog betere ‘doorbloeding’ van onze opleidingen. We halen daarmee de praktijk nog meer naar binnen. We krijgen gevraagd én ongevraagd feedback, direct uit het werkveld, en staan dus in voortdurend contact met de beroepspraktijk. Dat is toch net wat scherper dan bij klassieke voltijdse opleidingen, waar het vaak gebruikelijker is met casuïstiek te werken. Bij onze duale opleidingen zeggen we altijd: ‘De casus ís je werk’. Daar profiteert iedereen van."
Enthousiast geworden?
Deelnemen kan door het indienen van een beschrijving van uw beoogde of bestaande duale opleiding via dit formulier. Uw inschrijving wordt door het programmateam beoordeeld en er zal een startgesprek met u worden ingepland.