Bouwblok innoveren/onderzoeken
#(Praktijkgericht) onderzoek
De co-creatie tussen onderwijs, onderzoek en de beroepspraktijk is kenmerkend voor het praktijkgericht onderzoek (vaak onder leiding van lectoren). Die samenwerking betreft zowel de vraagstelling, de uitvoering als de toepassingen van de resultaten in de praktijk en het onderwijs. Praktijkgericht onderzoek is daarmee de schakel tussen fundamenteel onderzoek en onze samenleving. Resultaten zijn kennis, inzichten, producten en diensten die bijdragen aan innovatie van de beroepspraktijk en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Praktijkgericht onderzoek levert nieuwe kennis en inzichten op voor het onderwijs en speelt dan ook een belangrijke rol in de professionalisering van studenten en medewerkers. Binnen het hbo zijn de lectoraten de basis voor praktijkgericht onderzoek. Binnen het mbo is bv het practoraat een expertiseplatform waar praktijk(gericht) onderzoek wordt uitgevoerd. Doel is het verspreiden van kennis en innovatie en het opleiden tot innovatief vakmanschap. Het gaat daarbij om het verkennen en ontwikkelen van nieuwe beroepspraktijken ingebed in het onderwijs door praktijkgericht onderzoek. Een lectoraat of een practoraat bestaat uit één of meerdere lectoren of practoren, docent-onderzoekers, promovendi en ondersteunend personeel. Ook docenten, studenten en partners vanuit het (regionale) bedrijfsleven zijn actief betrokken.
Waar gaat het om |
|
Wat gebeurt er dan |
|
Wat voor een soort partner-bijdrage vraagt dit |
|
Wat zijn globaal de afspraken waar je aan moet denken |
|
Interessante links |
Ook interessant
Het vinden van financiering voor een publiek-private samenwerking kan een uitdaging zijn. Verschillende subsidieprogramma’s bieden kansen om projecten te ondersteunen, zoals innovatietrajecten, scholing of regionale samenwerkingen. Ben je op zoek naar een manier om je samenwerkingsverband te financieren? Kijk eens rond in de verschillende regelingen.
Monitorrapportage High-Impact Pps: Meerjarige impuls voor het opschalen van pps in het beroepsonderwijs
Hier vind je de publicatie van de eerste monitorrapportage van het NGF-programma 'Opschaling PPS'.
Ecosystem Types
In deze publicatie worden de grenzen en doelen van verschillende soorten ecosystemen beschreven.
How do social initiatives manage to scale? Finding balance between one-size-fits-all and couleur locale
Dit proefschrift onderzoekt hoe sociale initiatieven effectief kunnen opschalen om impact te vergroten in het Nederlandse sociale domein.
Publicatie Centres of Expertise
In deze publicatie uit 2021 wordt de voortgang en de impact van de Centres of Expertise beschreven.
Samen werkt!
Een praktisch handboek voor ICT-bedrijven om succesvol samen te werken met het beroepsonderwijs.
Financieringsregelingen
Op zoek naar een regeling om je pps te financieren? Bekijk hier de mogelijkheden!
Bouwblok netwerkvorming (ecosystem building)
De activiteiten zijn gericht op verbinden van de partners en het uitbreiden van het ecosysteem/netwerk met nieuwe partners.
Centres of expertise
Centres of expertise zijn samenwerkingsverbanden tussen hogescholen en het werkveld, met een scherpe focus op een maatschappelijke uitdaging. Lees hier meer!
Effectief functioneren van ecosystemen
Hoe functioneren ecosystemen in de context van pps? Katapult onderzoekt het! Lees hier meer over de onderzoeksopzet.
Groeifonds
Het Nationaal Groeifonds investeert miljoenen euro's voor samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio. Hier vind je meer informatie!
High Impact Pps'en (HIP's)
Vanuit het Nationaal Groeifonds zijn we in 2023 15 High Impact Pps'en van start gegaan. Gezamenlijk gaan zij nog meer impact maken. Hier lees je alles over deze HIP's.
Monitoring
Hier staat alle informatie over de monitoring van het programma Opschaling pps.
Nationaal Groeifonds
Vind hier meer informatie over het Nationaal Groeifonds.
Nationaal Groeifonds - Human Capital
Hier vind je meer informatie die hoort bij de handreiking die is samengesteld om aanvragers en uitvoerders van Nationaal Groeifonds initiatieven inzicht en inspiratie te bieden hoe eventuele human capital uitdagingen adequaat te adresseren in hun plannen
Onderzoeks- & Valorisatieprogramma
Hier vind je informatie over het Onderzoeks- & Valorisatieprogramma binnen het programma Opschaling pps.
Overzicht subsidies mkb-route in het hbo
Bekijk hier het overzicht van subsidieregelingen voor duaal scholen.
Rekenvoorbeeld Subsidie Opschaling verduurzaamde pps
Rekenvoorbeeld voor de financiele eindverantwoording van subsidieprojecten Opschaling pps in het beroepsonderwijs (via RVO.nl)
Samen Sneller Circulair
Inspiratie, kennis en netwerkkaart van en voor circulaire pps'en.
Versterken van ketens en ecosystemen
Bij de problemen van vandaag is het belangrijk dat de hele keten betrokken wordt in het vinden van oplossingen. Lees hier meer over het versterken van ketens en ecosystemen.
Werkende modellen
Om bestaande initiatieven te kunnen opschalen én om te voorkomen dat er elders vanaf nul gestart moet worden zijn de “werkende modellen” in kaart gebracht. Bekijk hier hoe jij ze direct toe kan passen.