Lef en innovatie: CIVON viert 10 Jaar in de Achterhoek

27-06-2024

Pps-activiteiten #High Impact Pps (HIP) #Gast column

Gijs Smeman
(Manager CIVON)

Gijs Smeman al ruim 5 jaar werkzaam bij de publiek-private samenwerking CIVON. Hij houdt zich hier voornamelijk bezig met het verbinden onderwijs met industrie en het aanjagen van innovatieve projecten.

Het is niet vanzelfsprekend en zeker geen ‘eitje’ om als publiek-private samenwerking (pps)  je 10-jarig bestaan te vieren. Het zou te makkelijk zijn om te zeggen dat het een eenvoudige weg was. Dus, hoe komt het dat we nu staan waar we staan? En hoe kregen we het voor elkaar dat in de regio Achterhoek en (ver) daarbuiten inmiddels iedereen ons (her)kent?

Allereerst is er lef voor nodig om een ‘CIVON’ te starten. En in ons geval kwamen een aantal bedrijven uit de maakindustrie en beleidsbepalers van het Graafschap College sámen tot de conclusie dat er iets moest gebeuren. Er mistte een broedplaats in de Achterhoek en er was dus een duidelijke behoefte Een plek die industrie en onderwijs bij elkaar kon brengen. Samen werd ambitie getoond. Na een kleine plek in een prachtig verzamelgebouw op het DRU Industriepark nam het innovatiecentrum al snel de meeste ruimte in. Inmiddels huren wij het helemaal.  

Wat we leerden van goede tijden is dat je de juiste mensen op de juiste plek nodig hebt. Mensen die snel kunnen schakelen en zorgen dat ze de verbindende factor zijn en altijd zien wat er wél kan. Het loopvermogen dat daar voor nodig is hoeft niet altijd uit je eigen organisatie te komen, maar is vaak twee handdrukken verder te vinden. Je moet dus altijd open staan voor samenwerking en onderdeel worden van het netwerk. Kennis delen, ook met andere pps’en, heeft ons altijd veel gebracht. Na verloop van tijd weet je precies wie alleen komt halen of met wie je samen verder komt.

Enthousiaste docenten en mensen uit het werkveld zijn verder key om samen de opleidingen op hoog niveau te houden maar ook bedrijven onderling van elkaar te laten leren. Luister vooral ook naar de dwarsdenkers en durf je kop te stoten. Dit betekent ook dat de drie O’s je hier vertrouwen in moeten geven.

Dit alles heeft er toe geleid dat we als plek de spil zijn geworden tussen bedrijven, instellingen en onderwijs. Inmiddels niet alleen voor de maakindustrie, maar ook voor innovatie in de zorg, in onderwijs en smart building. Ons succes is dat we innovatieve projecten hebben kunnen inbedden in het curriculum waardoor er meerwaarde ontstaat voor alle betrokkenen. We zijn trots op onze Ideeënfabriek, waar verschillende bedrijven en start-ups ‘in huis’ hebben die samen met studenten werken aan de producten én de manier van werken van de toekomst. Jaarlijks hebben we meer dan 30 projecten waar studenten van Engineering werken aan vraagstukken van bedrijven uit de regio en er komen jaarlijks meer dan 1000 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs kennis maken met nieuwe technieken als programmeren, 3d printen, VR en droning. Met de High Impact Pps (HIP) TechOost kunnen we samen met o.a. de pps’en van Saxion, Zone College, UT Twente, Windesheim en ROC van Twente deze en vele andere activiteiten verder door ontwikkelen en verankeren in curricula. 

De afgelopen tien jaar hebben we bewezen dat door lef, samenwerking en innovatie, een kleine broedplaats kan uitgroeien tot een onmisbare spil in de regio, met een blijvende impact op de toekomst van techniek en onderwijs.