Q&A
We zijn volop in beweging, ook met de uitvoering van het Opschalingsplan pps in het beroepsonderwijs. Veelvoorkomende vragen die gaandeweg opkomen willen we zo snel en adequaat mogelijk beantwoorden zodat jullie hiermee verder kunnen. Hieronder hebben we vragen en antwoorden op twee manieren weergegeven:
1. via een link naar de FAQ die samen met RVO wordt bijgehouden. Hier worden met name vragen behandeld die met de subsidieregeling te maken hebben.
2. via een beknopt overzicht van meer algemene vragen over wat met het opschalingsprogramma wordt beoogd, hoe dat zich bijvoorbeeld verhoudt tot andere regelingen zoals RIF en andere NGF programma's en wat we bijvoorbeeld met een 'ecosysteem' bedoelen. Die lijst is hieronder op deze pagina te vinden.
Klik hier voor de meest recente versie van de FAQ inzake de regeling.
Overige vragen:
1. Wat is het Nationaal Groeifonds?
Om te zorgen dat het goed gaat met de economische groei in Nederland én dat de inwoners meer geld te besteden hebben, investeert het kabinet dmv
het Nationaal Groeifonds in verschillende projecten. In totaal gaat het om een bedrag van € 20 miljard in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn in de periode tussen 2021 en 2025.
De 2 terreinen waar de meeste kansen aanwezig zijn voor structurele en duurzame economische groei zijn:
1. Kennisontwikkeling: hierbij gaat het over kansen die er liggen om te investeren in onderwijs en het leren van vaardigheden.
2. Onderzoek, ontwikkeling en innovatie: hierbij gaat het o.a. over fundamenteel onderzoek, doorontwikkeling van nieuwe technologieën of ideeën.
Het Nationaal Groeifonds is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën. Zij beheren gezamenlijk het fonds namens het kabinet. Er is een onafhankelijke commissie ingesteld die de projecten beoordeelt en adviezen geeft. Het kabinet besluit of aan projecten geld wordt toegekend.
2. Wat doet Katapult?
Katapult verzamelt alle publiek- private samenwerkingen in een netwerk. Actiegericht werken zij hard aan het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt van de toekomst, in alle sectoren en door heel Nederland. Neem maar eens een kijkje op onze
netwerkkaart. Daarnaast verzamelen wij kennis, nieuwe inzichten en goede voorbeelden van publiek privaat samenwerken. De algemene
lessons learned worden gedeeld met het netwerk en worden herinzetbaar gemaakt (volgens het halen en brengen principe). Aan de lopende band worden bijeenkomsten georganiseerd om samenwerkingsverbanden bij elkaar te brengen en elkaar zo een stapje verder te helpen. En ondersteunen wij bij het opzetten van ecosystemen.
3. Wat is de uitslag van de tweede ronde van het Groeifonds?
4. Wat verstaan we onder een ecosysteem pps?
Een ecosysteem pps is een consortium van succesvolle en verduurzaamde pps’en aangevuld met nieuwe partners uit onderwijs, bedrijfsleven en overheden en andere relevante maatschappelijke stakeholders die samenwerken in de keten om daarmee coherente en geïntegreerde oplossingen voor (onder meer) mkb aan te bieden rond een grote (regionale) maatschappelijke uitdaging. We zoeken bij alle ecosysteem pps'en nadrukkelijk de link naar klimaat & energie en/ of digitalisering.
5. Ik voldoe niet aan de criteria. Hoe kan ik alsnog meedoen?
Overige partijen die niet in een pps of consortium van pps'en zitten en niet aan de gestelde criteria voldoen, maar wel denken een grote bijdrage te kunnen leveren aan de genoemde regionale prioriteiten binnen de op te richten ecosysteem pps kunnen dit bij
ons kenbaar maken. Geef daarbij gelijk aan bij welke provinciale uitdaging je een flinke bijdrage kan leveren.
6. Wat is het verschil tussen de regeling Opschaler Rif en het Nationaal Groeifonds?
Het geld vanuit het Nationaal Groeifonds kan niet gebruikt worden om een bestaande pps te verduurzamen. Het geld vanuit het Nationaal Groeifonds kan alléén gebruikt worden voor activiteiten die jij als individuele pps niet kan ontwikkelen en waar je dus andere partijen voor nodig hebt om dit te kunnen realiseren.
Hierbij kun je denken aan:
- leven lang ontwikkelen activiteiten
- samenwerking tussen mbo/hbo
- relatiemanager van een ecosysteem pps
- samenvoegen van 2 zaken van een RIF
7. Als ik een onderdeel ben van een ecosysteem pps, kan ik dan ook nog een opschaling van mijn RIF aanvragen?
Als de activiteiten niet hetzelfde zijn als die in het ecosysteem pps, dan is het mogelijk om de subsidiegelden te stapelen. Bekijk
deze pagina voor meer informatie over het opschalen van een RIF.
8. Met het (voorwaardelijk) toegekende budget is er ruimte om circa 15 ecosystemen pps op te richten. Wie besluit welke 15 worden gehonoreerd?
Een onafhankelijke commissie vanuit RVO. Wel sorteren we in samenwerking met de provincies voor naar 20 tot 24 initiatieven aan de hand van regionale prioriteiten.
9. Hoeveel geld is er beschikbaar per ecosysteem pps?
Vanuit het Nationaal Groeifonds is er een bedrag van maximaal 12 miljoen beschikbaar verdeeld over 6 jaar.
10. Wie is penvoerder bij de aanvraag?
Meer informatie over de regeling wordt op een later tijdstip bekend.
11. Hoe is de samenhang met De Nationale LLO-katalysator en het LLO Collectief Laagopgeleiden en Laaggeletterden?
Er wordt een enorme impuls gegeven aan ‘ons’ thema van samenwerking in de regio! Elk voorstel heeft een iets andere focus, maar de samenhang is evident. We hebben niet voor niks de afgelopen tijd intensief samengewerkt bij de toelichtingen voor de commissie. Vanuit Katapult streven we er dus in ieder geval naar om zoveel mogelijk een gezamenlijk (kennis)programma vorm te geven, om het voor de regio zo makkelijk mogelijk te maken. We zullen zodra bekend ook zo snel mogelijk de respectievelijke projectwebsites en informatie delen, op deze pagina en in de nieuwsbrief.
12. Hoe is de samenhang met de toegekende voorstellen uit de Innovatiepijler?
Ook in de Innovatiepijler zijn diverse voorstellen goedgekeurd die óók willen investeren in innovatie en human capital. Lees daarvoor de analyse die we hebben uitgevoerd. Hier geldt hetzelfde voor als bij de samenhang met de voorstellen uit de kennispijler: er wordt een enorme impuls gegeven aan ‘ons’ thema van samenwerking in de regio! Vanuit Katapult streven we er ook in het geval van de Innovatiepijler naar om samen met de Topsectoren (specifiek
human capital topsectoren) zoveel mogelijk een gezamenlijk (kennis)programma vorm te geven, om het voor de regio zo makkelijk mogelijk te maken!