STO-RIF ontmoeting brengt successen en uitdagingen in kaart

01-07-2024

Ontmoeting #Nieuws

‘Laten we kijken of we het vo en mbo verder kunnen versterken door onze netwerken nog beter op elkaar aan te sluiten; laten we aandacht houden voor doorlopende leerlijnen tussen het vo en mbo en laten we werken aan structurele steun.’ Drie belangrijke inzichten die de ontmoeting tussen RIF en STO op 13 juni bij het STC in Rotterdam opleverde.

Tijdens de bijeenkomst met afgevaardigden uit het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) en Sterk Techniekonderwijs vmbo (STO), op een prachtige locatie aan de Maas was er ruimte voor kennismaking, het delen van good practices en het leggen van (nieuwe) verbindingen tussen de programma’s in provincie Zuid-Holland. We lichten een paar voorbeelden uit.

Doorlopende leerlijnen zorgen voor snellere doorstroom

Jeanneke Willems presenteerde succesvolle voorbeelden uit Zoetermeer, waaronder de vmbo-2 route die de doorstroom naar mbo-2 vergemakkelijkt. Binnen de samenwerking kunnen leerlingen sneller hun opleiding afronden, mede door de inzet van mbo-docenten in het vo. Jeanneke benadrukte dat er nog uitdagingen liggen bij het integreren van niveau 3 en 4, maar gaf aan dat het curriculum zo goed mogelijk wordt afgestemd om uitval te beperken en leerlingen beter voor te bereiden op hun toekomstige beroepskeuze.

Bij PPS Green Engine Technology gaan onderwijs en bedrijfsleven hand in hand

Jean Coumans van PPS Green Engine Technology, opgericht om tegemoet te komen aan de behoeften van bedrijven, presenteerde de modulaire onderwijsaanpak binnen de pps. Deze methode speelt in op markttrends en biedt zowel digitale als fysieke keuzevakken aan vmbo en mbo-leerlingen. Vanaf september starten ze met twee klassen, waarbij de focus ligt op praktische opleidingen zoals de verbrandingsmotor technicus (VNT). De flexibele werkwijze stelt bedrijven in staat om hun medewerkers gericht te scholen, wat de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt versterkt

Techniek voor iedereen in de Haaglanden

Janke Pot van STO Haaglanden (STOHA) en Mariëlle Stolp van PPS Digital Operations Center, deelden gezamenlijk hun ervaringen en successen binnen het onderwijsveld. Zij onderstreepten de noodzaak van samenwerking met kennisinstellingen en bedrijven als antwoord op de snelle technologische ontwikkelingen. Voorbeelden van succesvolle initiatieven zijn de Girl’s Day op 11 april 2024, waar meer dan 200 meiden deelnamen, en de doe-middag voor vo-docenten om hen dichter bij de praktijk te brengen. Ook de Dobot-training en speeddates op de stagemarkt dragen bij aan de professionalisering en netwerkvorming van docenten.

Aansluitend werd er gespeeddate tussen de verschillende RIF's en STO-regio's. De bijeenkomst eindigde met de vraag welke inzichten meegenomen worden en welke behoeften de regio heeft voor een mogelijke vervolgbijeenkomst. Met name de concrete verhalen droegen bij aan de beeldvorming van hoe een samenwerking vorm krijgt.